Vad är skillnaderna mellan extruderade akryl- och gjutna akrylplåtar?

Akryl är ett extremt mångsidigt material som används i en mängd olika miljöer. Akrylskivor finns i ett stort antal varianter, inklusive; klar, färgad, spegelvänd, frostad och även med borstad aluminiumeffekt.

Strängsprutad akryl och gjuten akryl är de två huvudtyperna av plåtakryl du kommer att stöta på. Även om de från början kan se likadana Geodetisk kupoltält kit ut har de två ganska olika egenskaper och den ena är också mycket dyrare än den andra.

Det är viktigt att vara medveten om skillnaderna mellan de två så att du kan välja den typ som passar dina behov bäst.

Extruderade och gjutna akrylplåtar skiljer sig främst i sina termiska och kemiska egenskaper som orsakas av tillverkningsprocessen. Det finns också flera andra skillnader som beskrivs nedan som du kanske vill överväga när du väljer akrylplåt för ditt gör-det-själv-projekt.

Viktiga skillnader du bör vara medveten om när du arbetar med akrylskivor:

Tjockleksskillnader

På grund av hur arken tillverkas tenderar gjuten akryl att ha små variationer i tjockleken på arket medan extruderade ark är mycket mer enhetliga, med nästan ingen variation. Detta gör extruderad akryl idealisk för vakuumformning eller situationer där mer detaljerade exakta former behövs.

Temperaturrespons

Gjuten akryl har en isotropisk reaktion på temperatur vilket innebär en maximal krympning på 2% i alla riktningar. Det kan vara viktigt att notera att akryl expanderar och drar ihop sig mycket snabbare än glas. Extruderad akryl däremot uppvisar skillnader i krympning beroende på tjocklek och extruderingsriktning.